Eerlijke prijs

Minder strijkstokken

Door korte ketens na te streven gaat de handel over minder schijven. De noten veranderen dan minder vaak van eigenaar en er zijn dan ook minder partijen die telkens wat willen verdienen. Minder strijkstokken dus. Dat betekent dat de boer of teler een hogere prijs kan krijgen, terwijl de prijs voor de consument vergelijkbaar of zelfs lager kan zijn. De tussenhandel is niet meer nodig.

Minder kosten

Door korte en lokale ketens is minder transport en opslag nodig, waardoor de kosten uiteindelijk lager zijn. Overigens, doordat het om kleinere hoeveelheden gaat, kan het soms allemaal minder efficiënt zijn. En arbeid is in Nederland vaak duurder dan in verre landen. Daardoor vallen de kosten per kilo noten dan weer wat hoger uit.

Verbreding is meer zekerheid

Voor veel agrariërs loont het om hun bedrijfsactiviteiten te verbreden. Het hebben van meerdere bronnen van inkomsten vermindert de afhankelijkheid van een specifiek gewas of dier, en verlaagt dus ook de risico’s. Natuurlijk is het ook ingewikkeld om meerdere verschillende dingen te doen. Voor elk bedrijf is de oplossing dan ook weer anders.

Geen eigen boom? Koop dan lokaal.