Kwaliteit en reststromen

Kwaliteit is uiteraard heel belangrijk. Maar voor verschillende toepassingen kan de benodigde kwaliteit verschillend zijn.
Gaan we voor een keurmerk of niet? Hoe voorkom je restjes van de doppen in gepelde noten, waar mensen hun kiezen op kapot bijten? Zijn door wormpjes aangetaste noten een probleem als je er olie van perst?
Dit soort vragen zijn niet altijd makkelijk te beantwoorden, en de antwoorden vaak maatwerk.
Ondanks het maatwerk werken we bij Lokanoot aan een Kwaliteitshandboek, dat beschikbaar is voor geïnteresseerden. Daarin passeren alle belangrijke elementen, mogelijkheden en overwegingen de revue. Een handig startpunt voor iedereen in de keten die overweegt iets met noten te gaan doen (met name teelt of verwerking). Neem vooral contact met ons op als u meer wil weten hierover!

Doppen

Het meest voor de hand liggende restproduct van notenteelt zijn de harde, houtige doppen of schalen. Deze zijn uitstekend brandbaar en kunnen dus gebruikt worden om energie uit op te wekken. Maar er zijn ook nog andere opties te bedenken, zoals bijvoorbeeld voor het maken van vezelplaat of isolatiemateriaal.

Overigens: de zachte, groenbruine buitenste bast van walnoten kan ook worden gebruikt. Net als het blad. Als compost, maar uit de basten is ook een plantaardige kleurstof te winnen. Van de tussenschotjes uit de walnoot kan een lekkere en gezonde thee worden gezet. En zo gaat het door…

Perskoek

Als uit noten olie wordt geperst, blijft na het persen een droge, vezelige, eiwitrijke perskoek over (zie foto hiernaast). Die perskoek is uitstekend veevoer, maar kan onder bepaalde voorwaarden ook voor andere dingen worden gebruikt. Als ingrediënt in mueslirepen, bijvoorbeeld.

Hout

Hazelaars en ook walnoten bomen leven niet eeuwig. Als de bomen uiteindelijk gekapt moeten worden blijft er hout over, dat goede brandstof is. Maar vooral walnoten geven hoogwaardig hout, dat ook uitstekend als bouwmateriaal gebruikt kan worden, of bijvoorbeeld voor het maken van meubels. Op die manier blijft de CO2 die in het hout is vastgelegd ook nog langer keurig opgeslagen!