Teelt en samenwerking

Er zijn al enkele bedrijven in Nederland die actief zijn in de teelt en verwerking van noten. En het aantal geïnteresseerden groeit, net als het aantal hectares aangeplante notenbomen. Die bomen hebben over het algemeen nog een paar jaar nodig om tot serieuze productievolumes te komen. In de tussentijd is het belangrijk om te zoeken naar samenwerkingsverbanden waardoor de verwerking van de noten slim, duurzaam en kosteneffectief kan worden aangepakt. Samen sta je sterker.

Grotere volumes

Door met meerdere notentelers samen te werken, kun je grotere volumes aanbieden. Dat kan voor sommige kopers (verwerkende industrie, supermarkten) aantrekkelijk zijn.

Efficiënte verwerking

Door regionaal met een groep notentelers samen een vorm van verwerking op te zetten, kan die verwerking professioneler worden aangepakt, in plaats dat ieder voor zich gaat zitten knutselen. Het is wel handig als het vervoer van de noten niet over hele grote afstanden moet gaan.

Gedeelde kosten en kennis

De kosten van investeringen in bijvoorbeeld verwerkingscapaciteit of marketing kunnen samen gedragen worden. En natuurlijk kun je van elkaar leren.