Noten zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Je kunt er heel veel kanten mee op.
En ze zijn lekker.

Een handje noten per dag, Elke dag

Noten zijn gezond en voedzaam. Walnoten bevatten vooral veel eiwitten, gezonde onverzadigde vetten, ijzer, vitamine B1 en E, en vezels.

Wist je dat…

… de meeste Nederlanders veel te weinig noten eten?
Het advies is 25 gram voor volwassenen.
En voor vrouwen die borstvoeding geven zelfs 50 gram.

Maar…. In werkelijkheid eten we gemiddeld slechts ongeveer 10 gram noten en zaden per dag. En daarvan is 4 gram pindakaas. En ook nog eens 5 gram is pinda’s en borrelnoten.

Dan blijft er 1 gram over voor de ‘culinaire’ noten, waar walnoten en hazelnoten onder vallen, maar ook pijnboompitten en doppinda’s…

Oftewel: het mag best wat meer zijn!


Lekkere noten

Noten kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken en verwerken. Laat je inspireren!

Recept: VEGAN MAYO met walnotenolie

Recept © Angélique Schmeinck – in ontwikkeling voor het Smaakvrienden Sauzenboek

Ingrediënten

2 el Dijon mosterd
2 el appel cider azijn / limoensap / aceto balsamico
6 el aquafaba  (vocht van kikkererwten of lupinebonen uit pot of blik)
halve tl zeezout
250 g olie naar keuze* / zonnebloemolie  / walnotenolie / avocado olie / druivenpitolie / groene kruidenolie / vadouvanolie
Witte / zwarte peper / cayenne peper / of tabasco naar smaak

Bereiding

  • Meng de mosterd, cider azijn, aquafaba, zout in een (smalle) maatbeker met de staafmixer.
  • Voeg langzaam de olie toe, tot de mayonaise / moussaise glad en gebonden is.
  • Breng op smaak met zeezout, zwarte peper en eventueel wat limoensap.

Deze moussaise gaat heel goed bij

  • Gepofte paprika
  • Geblancheerde knoflook
  • Gepofte biet
  • Gepofte knolselderij

Plantaardig alternatief

We kennen allemaal amandelmelk. Maar amandelen komen van ver. Waarom geen melk van lokale hazelnoten of walnoten? Kijk hoe Angélique Schmeinck het doet: